Past Events

SEA BEAUTIES & THE BEAST

»Lepote in zver morja«,

 

Kilometri neokrnjenih plaž in lepote globočin morja vse hitreje postajajo le še spomin iz preteklosti. Vsako leto v oceanih konča vsaj 8 milijonov ton plastike. Njena zverinska razsežnost se kaže v prebavilih živali, ki umirajo, saj razpadlo mikroplastiko nevede uživajo. Pri tem pa niso edine; plastični delci z vodotoki potujejo tudi v prehrano ljudi.

Vsi nosimo odgovornost za nastalo situacijo in samo od nas je odvisna prihodnost našega morja. Ste pripravljeni prevzeti svoj delež?

Vabimo vas, da se nam pridružite na dogodku z naslovom »Lepote in zver morja«, ki bo v Atriju ZRC SAZU v ponedeljek, 18. novembra 2019. V sodelovanju ga prirejajo društvo NoMorePlastics, Zavod tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, društvo Smetumet ter ZRC SAZU v okviru projekta Nevidno življenje odpadkov.

Ob 18. uri bomo ZVER KORNATOV spoznali na dogodku, namenjenemu vsem, ki si želite prevzeti aktivno vlogo pri zmanjševanju rabe plastike za enkratno uporabo in podpreti prizadevanja za morje brez plastike. Jadransko morje je eno najbolj onesnaženih na svetu. Žarišče problema je tudi na Kornatih, kjer je v vzponu jadralski turizem, odpadke pa na obalo prinesejo tudi onesnažene reke in navtični promet. Dogodek bo povezoval Dan Podjed, vodja projekta Nevidno življenje odpadkov.

Ob 20. uri sledi še zabavni del LEPOTA MORJA, na katerem vam bomo pričarali zvoke, barve, oblike in okuse lepot morja, ki jih lahko ohranimo le skupaj. Program prireditve bosta spremljali kreativna razstava najdb na Kornatih Zver morja ter razstava Nevidno življenje odpadkov, ki je nastala v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje. Na kratko jo bo predstavil Sebastjan Weber, soavtor razstave.

Pridružite se nam na dogodku in postanite del naše zgodbe. Prosimo, da svojo udeležbo potrdite najkasneje do 15. 11. 2019 na naslov ira@nomoreplastics.eu. Veseli bomo vaše družbe ob kozarcu vina.

Vljudno vabljeni!

page1image14204928 page1image14207808 page1image14206848 page1image3760672page1image3757968

Ira Jakša, NoMorePlastics: Kdo smo in zakaj smo
Šime Ježina, NP Kornati: Kakšna je današnja zver Kornatov in kako se z njo spopasti
Ivana Kodric, Zlarin: Kako je majhen otok sredi Jadranskega morja postal prvi otok brez plastike
Bojan Brecelj, ustanovitelj Medland projekta, fotograf, raziskovalec in pripovedovalec zgodb. Državljan sveta: O problemih in rešitvah glede plastike širom Mediterana in o MED Land projektu
Alenka Kreč Bricelj in Maja Rijavec; duo za društvom in socialnim podjetjem Smetumet: Prazne kante in vesele ribe! Kako se na kreativen način lotiti plastike v naravi
Marin Medak, avanturist in podjetnik: o projektu Bundy on Tap veslaškega prijatelja Huw Kingstona. Uspešna kampanja, ki je privedla do tega, da je Bundanoon postalo prvo mesto na svetu, kjer ne prodajajo vode v plastenkah.